T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / ÜSKÜDAR - Capitol Ortaokulu

E GÜVENLİK

 

CAPİTOL ORTAOKULU E- GÜVENLİK POLİTİKASI 

 

  Okulumuz, E-güvenliğin (e-Güvenlik), bilgisayarlar, tabletler ve cep telefonları gibi teknolojiyi kullanırken, dijital dünyadaki çocukların ve yetişkinlerin korunması için vazgeçilmez bir unsur olduğuna inanmaktadır. Sanal platformların ve bilgi iletişim teknolojilerinin günlük yaşamın önemli bir parçası olduğuna inanmakta olup çocukların sanal ortamda karşılaştıkları riskleri yönetmeleri ve bunlara tepki vermek ve stratejiler geliştirmenin yollarını öğrenmeleri için destekleyici çalışmalar yapmaktadır.  

 

Gençler ve yetişkinler genellikle çevrimiçi mağduriyet konusunda farklı yorumlara sahiptir. Yetişkinler bazı eylemleri bir şekilde düzeltme eğilimi gösterirken, gençler aynı örnekleri akranları arasında normal bir etkinlik olarak açıklayabilir. Okulumuz,okul çapında bir zorbalık önleme programının oluşturulmasını kolaylaştıracak politikalar oluşturur .Başarılı ve etkili programlar, bireysel öğrencilerden ve sınıflardan, eğitimcileri ve öğrencileri birleştiren zorbalık karşıtı takımlara kadar, okulda her seviyede zorbalık karşıtı stratejileri teşvik etmek için çalışır. 

Çevrimiçi gençlerin karşılaştığı risklerden biri de siber zorbalık veya çevrimiçi mağduriyettir. Yani elektronik iletişim şekillerini kullanan zorbalık veya taciz. Siber zorbalığın bazı örnekleri açıkça tanımlanabilirken bazı durumları açıklanamamaktadır. Siber kelimenin mağdurunu korkutmak için kullandığı dil ve taktiklerin cezai bir suç olduğunun açık işareti olduğu durumlarda olabilir, bazı durumlarda ise yalnızca bir şahsın kötü davranışlarından kaynaklanır. Siber zorbalık, genellikle eylemin tekrarını gerektirir. İnternetteki siber zorbalığa hitap etmenin bir yolu, okul zorbalığı ve siber zorbalık arasındaki bağlantıyı kullanmaktır. Okul zorbalığına, gençlerin sahip oldukları ve birbirlerine karşı olan ilişkileri ve tutumları geliştirmeye çalışan girişimlere denir. Bu tür girişimleri, çevrimdışı zorbalığa karşı koymak için potansiyel olarak etkili önleme tedbirleri olarak düşünülmekte ve çevrimiçi zorbalığa karşı koymada da yararlı olabilirler. 

 

E-GÜVENLİK  HAKKINDA ALINAN KARARLAR 

  • Çocuklarda bilinçli ve güvenli internet kullanımına dair bilgi, beceri ve tutumların geliştirilmesi  için seminerler düzenlenmesine, karar verilmiştir. 

  • Okulumuzda güvenli internet ağı mevcuttur. 

  • Okulumuzda elektromanyetik kirliliğe ve internet güvenliğine önem verilmektedir. 

 

CEP TELEFONLARI VE KİŞİSEL CİHAZLARIN KULLANIMI:  

  • Okul saatleri içinde öğrencilerimizin kişisel cep telefonu kullanımı yasaktır.  

  • Her türlü kişisel cihazların sorumluluğu kişinin kendisine aittir.  

  • Okulumuz bu tür cihazların kullanımından doğacak olumsuz sağlık ve yasal sorumlulukları kabul etmez.  

  • Okulumuz öğrencileri, velilerini aramaları gerektiği durumlarda okula ait olan telefonu bir okul idarecisi gözetiminde kullanabilirler.  

  • Öğrencilerimiz eğitim amaçlı (web 2 araçlarının kullanımı vb) kişisel cihazlarını kullanmak için okul yönetiminden izin almalıdır.  

  • Velilerimiz okul saatleri içerisinde öğrencileriyle görüşme yapmamaları gerektiği konusunda bilgilendirilirler. Eğer zorunlu haller var ise okul yönetiminden izin alarak görüşme yapmaları sağlanmalıdır.  

  • Kurum çalışanları (öğretmen, idareci, personel vb) ve öğrenciler sosyal medya ya da sohbet programları üzerinden öğrenci ya da kurum çalışanlarından gelecek olan ya da kendilerinin gönderecekleri her türlü içerik ve mesajlaşmanın hukuki sorumluluğunu taşımaktadır, uygunsuz olabilecek her türlü içerik ve mesajlaşma ivedilikle okul yönetimi ile paylaşılır. Böyle bir durumun oluşmasını engellemek için gereken önlemler alınır. 

 

E-GÜVENLİK EĞİTİMİ:  

  • Öğrenciler e-güvenlik konusunda bilgilendirilir.  

  • Öğrencilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda çevirimiçi güvenliği geliştirmek için rehberlik öğretmenleri akran eğitimi uygulamaktadır.  

  • Teknolojiyi olumlu kullanan öğrenciler teşvik edilecektir.  

  • Okul e-güvenlik politikası tüm çalışanlarımıza resmi olarak duyurulacaktır.  

  • Okulumuzda Güvenli İnternet Günü kutlamaları kapsamında okul koridorları ve sınıflarda pano çalışmalarımız ve sosyal medya paylaşımlarımız olur. 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 27.02.2024 - Güncelleme: 27.02.2024 13:35 - Görüntülenme: 24
  Beğen | 0  kişi beğendi